Nórski biatlonisti vyhrali mix štafetu, Slováci na 10. mieste

28.01.2024 Brezno

Osrblie 28. januára (TASR) - Nórski biatlonisti získali zlato v miešanej štafete na 4x6 km na majstrovstvách Európy v Osrblí. Kvarteto Isak Frey, Johan-Olav Botn, Ida Lienová a Maren Kirkeeideová vyhralo časom 1:04:23 hodiny. Druhí skončili Francúzi a tretí boli Taliani. Slováci v zložení Tomáš Sklenárik, Damián Cesnek, Anastasia Kuzminová a Mária Remeňová obsadili 10. miesto so stratou 4:25 minúty na víťazov.

Nóri nasadili do "veľkého" mixu svojich medailistov z ME v Osrblí. Frey mal na konte zlato a bronz, Botn dve striebra, Lienová vyhrala šprint a Kirkeeideová pridala k zlatu z vytrvalostných pretekov a stíhačky aj striebro v šprinte. Aj preto boli jednoznační favoriti na titul.

V nedeľňajších pretekoch nastúpili ako prví muži. Frey zvládol prvú položku bezchybne a za ním sa zaradil Fín Harjula. Skelnárik použil dva náhradné náboje, ale vyhol sa trestnému kolu a zaradil sa na 13. miesto. Frey sa po stojke osamostatnil na čele, keďže Fín minul a na druhé miesto sa dostal Talian Romanin. Prvý Slovák na trati musel na trestné kolo a klesol na 15. miesto, štafetu odovzdal ako štrnásty.
 
Vedenie prevzal Botn, náskok zvyšoval a streľbu v ľahu zvládol bezchybne. Na stojke však musel absolvovať jedno trestné kolo a po tejto položke sa zaradil o 0,8 sekundy za Taliana Nicolu Betempsa. Vedenie si však dokázal vziať rýchlo späť a Lienová ho po ňom prevzala o 7,1 sekundy pred Talianskom. Cesnek si polepšil o dve pozície už pred ležkou, s tromi dobíjaniami trafil všetky terče a posunul sa do najlepšej desiatky. Na druhej položke potreboval len jeden náhradný náboj a Kuzminovej odovzdal štafetu na jedenástej pozícii.

Náskok Nórov na konkurenciu výrazne zveľadila Lienová, ktorá poslala Kirkeeideovú na trať s náskokom 46,9 sekundy na druhých Francúzov. Pred Taliansko sa dostali krátko pred odovzdávkou vďaka Oceane Michelonovej, ktorá predstihla Beatrice Trabucchiovú. Kuzminová potrebovala na každej streľbe len po jednom náhradnom náboji a postupe sa posúvala dopredu. Z ležky odchádzala ako desiata, zo stojky ôsma a Remeňovej odovzdala štafetu na sľubnej šiestej priečke.

Kirkeeideová udržala náskok pred prvou položkou, na nej si dala načas, ale predviedla čistú streľbu. Stále tak mala pohodlný, vyše polminútový náskok. Záverečná položka v jej podaní naznačovala drámu, posledný náboj však cieľ neminul a Nórka išla do cieľa s náskokom 9,8 sekundy. V závere ho ešte zvýšila o ďalších päť pred Camille Benedovou, tretia Hannah Auchentallerová mala manko 53,8 sekundy. Remeňovú postihol hneď na začiatku pád, po ktorom výrazne stratila. Na ležke navyše išla na dve trestné kolá a odchádzala z nej na deviatom mieste. Ešte pred záverečnou položkou, kde potrebovala len jedno dobitie, ju predstihla Ukrajinka Anastasija Merkušinová.

Remeňová spadla po zjazde z kopca, keď bojovala o pozíciu s Nemeckou pretekárkou a to ju vyviedlo z koncentrácie aj pri streľbe. "Mrzím ma to, pretože som vedela, že tam bojujeme o 6. až 10. miesto a nakoniec z toho bolo až desiate. Je to pre mňa sklamanie. Tento šampionát mi napovedal, že musíme ďalej pracovať na streľbe, čakala som od seba viac," povedala v cieli. Najlepší slovenský úsek predviedla najskúsenejšia Kuzminová, ktorá potrebovala len dva náhradné náboje. "Na štafetu som sa veľmi tešila a ďakujem za možnosť, že som mohla byť jej súčasťou. Po toľkých rokoch to bola veľká skúška, výzva i radosť. Tretí deň som už trochu cítila v nohách. Trať bola vynikajúca, rýchla a bolo sa treba prispôsobovať vetru, ktorý sa otočil na inú stranu. Dôležitá bola skôr mentálna ako fyzická práca," povedala.

ME - mix štafeta n 4x6 km:

1. Nórsko (Isak Frey, Johan-Olav Botn, Ida Lienová, Maren Kirkeeideová) 1:04:23 h (1+7), 2. Francúzsko (Theo Guiraud Poillot, Antonin Guigonnat, Oceane Michelonová, Camille Benedová) +14,6 s (1+7), 3. Taliansko (Nicola Romanin, Nicolo Betemps, Beatrice Trabucchiová, Hannah Auchentallerová) +53,8 (0+5), 4. Švédsko +1:42,2 (2+15), 5. Nemecko +2:37,6 (2+10), 6. Rakúsko +2:54,6 (2+15), 7. Švajčiarsko +3:17,7 (2+10), 8. Litva +3:46,1 (2+10), 9. Ukrajina +4:16,2 (4+12), 10. SLOVENSKO (Tomáš Sklenárik, Damián Cesnek, Anastasia Kuzminová, Mária Remeňová) +4:25,4 (3+15)



Sklenárik chcel oslavovať i 10. miesto, no po pretekoch trochu mrzelo

Osrblie 28. januára (TASR) - Slovenskí biatlonisti siahali na domácich majstrovstvách Európy na veľmi dobrý výsledok v miešanej štafete. Pred záverečným kolom bojovali o šieste miesto, no pád a následná nevydarená ležka Márie Remeňovej ich posunuli na desiatu priečku. Tomáš Sklenárik už po svojom úseku hovoril, že ak by vyšlo práve takéto umiestnenie, znamenalo by to oslavu. No štvoricu nakoniec mrzelo, že sa nepodarilo posunúť vyššie.

V nedeľňajších pretekoch nastúpili ako prví muži. Domáci reprezentanti odštartovali z 22. miesta a postupne sa posúvali dopredu. Sklenárik musel na jedno trestné kolo na stojke a odovzdal už na 14. mieste, Damián Cesnek sa tesne vyhol trestnému a posunul sa na 11. priečku. Na nej odštartovala Kuzminová, ktorá sa bežecky zo dňa na deň zlepšovala a vyšla jej aj streľba, na oboch položkách potrebovala len jeden náhradný náboj a vo svojom poslednom kole odovzdala na výbornej šiestej pozícii.

"Na štafetu som sa veľmi tešila a ďakujem za možnosť, že som mohla byť jej súčasťou. Po toľkých rokoch to bola veľká skúška, výzva i radosť. Tretí deň som už trochu cítila nohy. Trať bola vynikajúca, rýchla a bolo sa treba prispôsobovať vetru, ktorý sa otočil na inú stranu. Dôležitá bola skôr mentálna ako fyzická práca," povedala.

Na finiš sa postavila M. Remeňová s cieľom udržať čo najvyššiu priečku. Hneď v úvode jej to však skomplikoval súboj o miesto s Nemkou Marion Wiesensarterovou. "V zjazde z kopca som od nej dostala lakťom, išlo sa telo na telo a každá pretekárka sa chcela vyviezť za šiestou Ukrajinkou. Mne to vychádzalo najlepšie, no Nemka ma tam stlačila, znovu mi dala lakeť, chytili sme sa lyžami či palicami a spadla som. Veľmi som sa bála, či to neudrie diopter, predsa len mám ho taký labilnejší," povedala po príchode do cieľa. Pád ju vyviedol z rovnováhy a to malo za následok aj pokazenú ležku. Prvých päť rán išlo mimo a ďalšími troma presnými aspoň odvrátila väčšiu pohromu: "Na streľbu som sa snažila prísť s pokojom, ale musím priznať, že tam bol stres a tak to aj vyzeralo. Cvakla som päť doľava a bolo to málo. Po tých piatich ranách som sa odhodlala ešte raz a nakoniec to išlo všetko do stredu," povzdychla si. Razom klesla na 9. miesto a v závere ju ešte predbehla ukrajinská pretekárka. "Mrzí ma to, pretože som vedela, že bojujeme o 6. až 10. miesto a nakoniec z toho bolo až desiate. Je to pre mňa sklamanie. Tento šampionát mi napovedal, že musíme ďalej pracovať na streľbe, čakala som od seba viac," dodala.

Zo svojím úsekom nebol úplne spokojný ani Sklenárik, ktorý mal na strelnici bilanciu 1+5. "Už v prvom kole som sa snažil vybojovať nejaké miesta, lebo 22. pozícia nebola dobrá. Predbehol som niekoľko štafiet, no mrzí ma tá streľba. Mohol som byť ešte vyššie. Oproti nástrelu sa zmenil vietor úplne na druhú stranu a nepadlo to," povedal.

Sklenárik sa ako jediný zo Slovákov predstavil vo všetkých troch individuálnych disciplínach a nastúpil aj v mix štafete. Vo vytrvalostných pretekoch skončil na 27. mieste, v šprinte bol 56. a v stíhačke o šesť priečok vyššie. "Tento šampionát mi dodal takú chuť pred majstrovstvami sveta, myslím si, že moja bežecká forma ide dobrým smerom. Dúfam, že to za týždeň ešte dokážeme vyladiť a uvidíme, ako to bude na majstrovstvách sveta," dodal.

Cesnek sa na svojom druhom úseku tesne vyhol trestnému kolu, keď na ležke potreboval všetky tri náhradné náboje, na stojke len jeden. "Myslím si, že desiate miesto je super, no podľa toho, ako sa vyvíjali preteky, tak sme mali aj na to šieste. Keď som videl, že sa stále posúvame o nejaké miesta dopredu, bolo to super. Páčil sa mi hlavne Nastin úsek," dodal.
 

Vyberte región